Freitag, 16. März 2012

λιγα πραγματα για τη ζωη στη γερμανια.

τον τελευταίο καιρο ακουω και διαβαζω απο πολλους οτι θελουν να ερθουν γερμανια να ζησουν,να βρουν δουλεια και σπιτι μιας και στην ελλαδα τα πραγματα ειναι οπως ειναι.οπως  πιστευα και εγω λιγο πριν ερθω εδω, ετσι πιστευουν και ολοι πως τα παντα ειναι πιο ευκολα, να βρεις σπιτι, δουλειες υπαρχουν,η χωρα εχει χρημα,τα παντα ειναι πιο φτηνα, το κρατος σου δινει επιδομα κλπ κλπ
μενω λοιπον Βερολινο εδω και 7 μηνες.και τα παρακατω ειναι καποια απο τα πραγματα που εχω δει και εχω βιωσει εδω,και ειναι λιγακι διαφορετικα απο αυτα που ειχα και εχετε στο μυαλο σας.

 ηρθα λοιπον εδω με μια ζωντανια και μια αισθηση οτι ολα θα κυλησουν ευκολα και καλα.τους πρωτους 2 μηνες εψαχνα σπιτι.το πρωτο που καταλαβα ηταν οτι τα ενοικια ηταν απιστευτα υψηλα.για ενα δωματιο (γκαρσονιερα που λεμε εμεις) ζήταγαν το λιγοτερο 400 ευρω. το σπιτι των γωνιων μου στην αθηνα ειναι πανω απο 100 τετραγωνικα και το ενοικιο ειναι 500!  επαθα ενα πρωτο μικρο σοκ. βρηκα ευκολα δουλεια μεσω μιας φιλης σε ενα ελληνικο εστιατοριο,ημουν πολυ τυχερη σε αυτο το θεμα. τα λεφτα δεν ηταν καλα και οι ωρες λιγες αλλα για αρχη κατι ηταν και αυτο. εδω στο Βερολινο το καλο ειναι οτι βρίσκεις δουλεια ακομα και αν δεν μιλας τη γλωσσα.αν μιλας καλα αγγλικα και καποια βασικα γερμανικα ειναι πολυ ευκολο,το θεμα ειναι οτι τα λεφτα που παίρνεις ειναι πολυ λιγοτερα απο τα λεφτα που παίρνει αυτος που μιλαει τη γλωσσα! το επομενο πραγμα μου σιγα σιγα καταλαβα ηταν οτι για να παρεις σπιτι,πρεπει να εχεις anmeldung, να εισαι δηλαδη γραμμένος στο δημαρχειο οτι μενεις Βερολινο,για να το κανεις αυτο πρεπει να εχεις συμβολαιο σπιτιου!δηλαδη για να εχεις σπιτι,πρεπει να κανεις anmeldung,και για να κανεις anmeldung,πρεπει να εχεις σπιτι! (?!?)

πες λοιπον οτι τα κανεις ολα αυτα με καποιον τροπο.κανεις τα χαρτια σου και βρισκεις και σπιτι.το επομενο hardcore πραγμα ειναι οτι για να νοικιασεις ενα σπιτι σου ζητανε,οπως και στην ελλαδα,μια εγγυηση. μονο που εδω η εγγύηση ειναι κανα χιλιαρικο.αν τα εχεις αυτα τα λεφτα στην ακρη τοτε οκ.αν οχι τοτε παμε παλι στο μερος της δουλειας.
υπαρχει βεβαια και η εναλλακτικη λυση της συγκατοικησης.σχετικα φτηνο δωματιακι σε σπιτι με αλλα ατομα. αυτο ειναι πιο ευκολο μιας και δεν χρειάζεται να κανεις συμβολαιο στο ονομα σου και η εγγύηση ειναι συνηθως πιο μικρη.το θεμα ειναι, οτι αυτος που εχει το σπιτι και ουσιαστικα ψαχνει για συγκατικους,εχει και καποιες απαιτησεις. οι περισσοτεροι θελουν κοπελες,καποιοι δεν θελουν με τιποτα ζευγαρια,δεν θελουν κατοικιδια,θελουν να εισαι αντικαπνιστης,μερικοι βαζουν ακομα και οριο ηλικιας(!) κλπ κλπ. και σορυ κιολας αλλα εγω προσωπικα δεν θα πληρωνω 300 ευρω για να μενω σε ενα σπιτι με συγκατοίκους και να μην μπορω να καπνισω στο ιδιο μου το δωματιο!

ας αφησουμε λοιπον το θεμα του σπιτιου και παμε στο πολυφημο θεμα του επιδόματος! ω ναι ολοι οι γερμανοι ζουν και βασιλεύουν με τα λεφτα του κρατους.μερικοι απο αυτους δεν χρειάστηκε ποτε να δουλεψουν στη ζωη τους και ισως και να μην χρειαστει. εκτος απο τα λεφτα (συνηθως 600 ευρω αλλα καποιες φορες αναλογα) που παίρνουν απτο jobcenter, παίρνουν επίσης και επίδομα κατoiκιας,δηλαδη τους πληρωνουν το σπιτι,και extra επίδομα για επίπλωση του σπιτιου! τι αλλο θελεις! και το θεμα ειναι οτι αυτα τα λεφτα δεν τα δικαιούται μονο ο γερμανος, αλλα οποιοσδήποτε ειναι κατοικος βερολινου. μονο που τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα. τιποτα δεν  ειναι τζαμπα και ιδικα τα λεφτα του κρατους! για να παρεις αυτα τα λεφτα,σε ελέγχουν πληρως,ξερουν τα παντα για σενα,ελενχουν τη ζωη σου ,κατι σαν να εχεις το FBI στον κωλο σου. άπειρη χαρτουρα και τρεξιμο. για να κανεις τα χαρτια για το επίδομα πρεπει να μιλήσεις γερμανικα,κανεις μα κανεις δεν θα σε εξυπηρετήσει στα αγγλικα.πρωτο. δευτερο δεν πρεπει να φαίνεται πουθενα οτι εχεις εστω και καποια χρηματα.για παραδειγμα εαν στον λογαριασμο της τραπεζας σου υπαρχουν ή υπηρξαν πριν καποιο διαστημα χρηματα πανω των 200-300 ευρω,δεν σου εγκρίνουν το επίδομα,μιας και τσεκαρουν ακομα και τον τραπεζικο σου λογαριασμο.και αν ειχες μια φορα λεφτα,σημενει οτι μπορεις να ξαναεχεις. επίσης εαν σου δωσουν τελικα το επιδoμα,δεν μπορεις να φύγεις απτη χωρα για παραπανω απο ενα μηνα. τρελο ε?


επίσης κατι μικρο για τα εισιτήρια των μεσων μεταφοράς. ξεχαστε τα δεν πληρωνω της ελλαδας. πρωτον τα εισιτήρια εδω ειναι πολυ ακριβα, το απλο εισιτήριο μιας διαδρομης κοστιζει 2,30 Ε. δευτερον στη γερμανια ειναι εγκλημα να μην πληρωνεις εισιτήρια και μετα την τριτη φορα που θα σε πιασουν παει δικαστικώς. ουλαλα!!!

αυτο που εχω λοιπον να σας πω μετα απο ολα αυτα. ειναι το εξης, εαν εχετε στο μυαλο σας να μετακομίσετε γερμανια,μην το κανετε εαν δεν εχετε καποιον που να μενει ηδη εδω,ειτε συγγενή ειτε φιλο.χωρις καποιον να σας βοηθησει στα πρωτα βηματα θα χαθείτε πριν ερθετε βαλτε στην ακρη αρκετα χρηματα,αυτο θα σας βοηθησει πολυ.επισεις προσπαθηστε να μαθετε λιγο τη γλωσσα,τουλαχιστον τα βασικα.στις δημοσιες υπηρεσιες θα πρεπει να ειστε πολυ τυχεροι για να βρειτε καποιον να σας μιλήσει στα αγγλικα.και αν αποφασίσετε τελικα να ερθετε,κλειστε τα εισιτηρια σας για καλοκαιρι. δεν θα θελατε να ψαχνετε σπιτι και δουλεια στους -20 βαθμους....
αυτα τα λιγα ειναι τα περιεργα της ζωης εδω,αλλα πιστεψτε με η αλλη μερια με τα καλα δεν συγκρίνετε με τιποτα απο ολα αυτα. η ομορφια της πολης, η καλοσύνη των ανθρωπων, η ευκολια της ζωης και η χαρα και η ζωντανια με την οποια ξυπνας καθε πρωι δεν συγκρίνονται με τιποτα.οσο δυσκολα και αν ειναι τα πραγματα στην αρχη κανεις σας δεν θα μετανιωσει για την αποφαση να ερθει να μεινει εδω.
καλημερα λοιπον απτο ηλιολουστο (επιτελους) Βερολινο.

7 Kommentare:

  1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες,σε ευχαριστώ πολυ!
    Θέλω πάρα πολυ να μάθω γερμανικά και το καλοκαίρι θα επισκεφθώ το Βερολίνο:)

    Με ελκύει πάρα πολυ αυτη η χώρα!

    AntwortenLöschen
  2. τιποτα! απλα μερικα πραγματα αν δεν τα ζησεις μοιαζουν εντελως διαφορετικα. να ερθεις ειναι πανεμορφα,ιδικα το βερολινο!

    AntwortenLöschen
  3. καλησπέρα θα συμφωνήσω χωρίς να ξέρω τη ζωή στη Γερμανία στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι ένα πράγμα, στη γερμανία είσαι φακελωμένος ενώ στην ελλάδα όχι? ακόμα και ο ντελιβεράς ξέρει το αφμ σου
    καθε αρχή ειναι παντα δυσκολη εγώ έχω οικογένεια και 2 παιδιά και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά το να πάω γιατί εδώ δυστηχώς δεν τα καταφέρνω και πίσω δεν υπάρχει κανείς για βοήθεια ουτε γονείς ουτε συγγενείς οπότε καιτο παραμικρό επίδομα της γερμανίας για μένα μπορει να φανεί σωτήριο και όχι να περιμένω 29 ευρώ για καθε παιδί κάθε 3 μηνες και να μη μπαίνει και ΄ποτε
    πάντως θα σε παρακαλούσα αν μπορούσες να μου πείς λίγο για τα επιδόματα και τα σχολεία αν γνωρίζεις σε ευχαριστώ πολυ

    AntwortenLöschen
  4. καλησπέρα θα συμφωνήσω χωρίς να ξέρω τη ζωή στη Γερμανία στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι ένα πράγμα, στη γερμανία είσαι φακελωμένος ενώ στην ελλάδα όχι? ακόμα και ο ντελιβεράς ξέρει το αφμ σου
    καθε αρχή ειναι παντα δυσκολη εγώ έχω οικογένεια και 2 παιδιά και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά το να πάω γιατί εδώ δυστηχώς δεν τα καταφέρνω και πίσω δεν υπάρχει κανείς για βοήθεια ουτε γονείς ουτε συγγενείς οπότε καιτο παραμικρό επίδομα της γερμανίας για μένα μπορει να φανεί σωτήριο και όχι να περιμένω 29 ευρώ για καθε παιδί κάθε 3 μηνες και να μη μπαίνει και ΄ποτε
    πάντως θα σε παρακαλούσα αν μπορούσες να μου πείς λίγο για τα επιδόματα και τα σχολεία αν γνωρίζεις σε ευχαριστώ πολυ

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Γεια σου και σε ευχαριστω για το comment.πλεον βρισκομαι Γερμανια για 4 χρονια (οταν εγραψα το κειμενο αυτο ημουν εδω 7 μηνες)Τωρα βλεπω λιγο αλλιως τα πραγματα,ας ξεκινησουμε με τις δουλειες. Το βασικο,εαν δεν ξερεις τη γλωσσα θα βρεθεις να δουλευεις σε καμια κουζινα σε ελληνικο εστιατοριο για 40 ευρω.Δεν προκειτε να βρεις ελληνα να σου δωσει παραπανω απο 5Ε την ωρα.
      Δευτερο βασικο ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, η κατασταση οσο παει και χειροτερευει, σπιτια δεν υπαρχουν,ειναι ολα ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και για να τα παρεις χρειαζεσαι ενα σωρο χαρτουρα και τρεξιμο.Στην καλυτερη περιπτωση τα δυαρια κοστιζουν γυρω στα 800 ευρω και τα τριαρια γυρω στα 1.500 ευρω. Με 400 η 500 ευρω βρισκεις ενα δωματιο (γκαρσονιερα) που συνηθως ειναι πολυ μικρο.

      ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Το κρατος βοηθαει αυτο ειναι αληθεια, ιδικα αν εχεις παιδια η εισαι νεος.Πλεον ομως και αυτο εχει δυσκολεψει διοτι δεν δεχονται πια ατομα που μολις εχουν ερθει.Πρεπει να δουλευεις με χαρτια (official) τουλαχιστον 3 μηνες, και να εχεις ηδη σπιτι (με συμβολαιο δλδ).Αν καταφερεις να μπεις στην προνοια ολα περνουν τον δρομο τους,Σου πληρωνουν το ενοικιο, σου πληρωνουν μαθηματα Γερμανικων και καποια εχτρα χρηματα για τα παιδια (kindergeld).ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα ,στο Βερολινο παντα γιατι στις αλλες πολεις της Γερμανιας δεν ισχιουν τα ιδια, εχουν αλλες νομοθεσιες κλπ που δεν γνωριζω.

      Εγω θα σου προτεινα,εαν θελεις να ερθεις,να κανεις την αρχη ΧΩΡΙΣ τα παιδια.Ουτος ωστε να μπορεσεις να μινεις σε καμια τρυπα για λιγα χρηματα και να δουλεψεις καπου αυτους τους 3 μηνες που χρειαζεσαι για να μπεις στην προνοια και εφοσον θα τα εχεις βολεψει ολα να παρεις και τα παιδια.Το κανουν πολοι αυτο εαν εχεις φυσικα καποιον να τα κρατησει.

      Μετα ερχεται το θεμα με τα σχολεια το οποιο δεν γνωριζω.Αλλα απο οτι εχω ακουσει τα ελληνικα σχολεια στο Βερολινο εχουν κλισει,σε αλλες πολεις ομως δεν ξερω

      Ελπιζω να βοηθησα και να μην σε ανχωσα, αλλα πιστευω ειναι καλυτερα να ξερεις πως ειναι τα πραγματα ωμα παρα να ερθεις και να τα βρεις σκουρα ενω τα χες στο μυαλο σου αλλιως , καλη τυχη παντως οτι και αν κανεις!

      Löschen
  5. http://home.arcor.de/hellas-web/ellinika_sxoleia.html

    σε αυτη τη σελιδα μπορεις να δεις ολα τα ελληνικα σχολεια της Γερμανιας

    και η παρακατω σελιδα ειναι η ελληνικη κοινοτητα βερολινου με πολλες πληροφοριες σχετικα με διαμονη και εγκατασταση στη Γερμανια αλλα και για ευρεση εργασιας

    http://gr-gemeinde.de/

    AntwortenLöschen